• Dicky Luijendijk koninklijk onderscheiden

  Dicky Luijendijk is een echte supervrijwilligster. Van de voetbalclub, tot de gymnastiekvereniging en de wielerronde. De Abbenbroekse doet het allemaal. Daarvoor mocht ze een koninklijk lintje in ontvangst nemen. 

  ,,Ja het is een hele waslijst aan activiteiten'', beaamt de 68-jarige Dicky Luijendijk uit Abbenbroek lachend. ,,Maar ik doe het altijd met veel plezier.''

  Tijdens het feest van het 60-jarig bestaan van de Abbenbroekse Gymvereniging werd ze verrast met een koninklijke onderscheiding. ,,Dat had ik helemaal niet zien aankomen. Ja ik had gezien dat burgemeester Foort van Oosten er was, maar die had ik eerder dit jaar al zelf uitgenodigd. Dus ik vond het helemaal niet vreemd dat hij er was.''

  Wel vond ze het opvallend dat er zoveel familie was. ,,Ik zag mijn zoons, schoonzus en nichtje. Maar toen had ik nog niks door.'' Pas als de burgemeester aan zijn speech begint, valt het kwartje. ,,Ik was er helemaal stil van en dat gebeurt me niet zo vaak'', zegt Luijendijk lachend. ,,Ik kreeg zoveel waardering van iedereen. Het was echt een onvergetelijk dag.''

  Huiswerk

  Burgemeester Van Oosten vertelde wat ze door de jaren heen had gedaan. ,,Ze hebben hun huiswerk goed gedaan. Ze zijn overal geweest. Bij mijn zoons en bij zo ongeveer elke vereniging waar ik actief was.''

  En dat is nogal wat. Zo is ze al 17 jaar voorzitter van gymnastiekvereniging Abbenbroek. ,,Ik ben ook hulpjuf bij de kleintjes, tel de score bij de wedstrijden, doe subsidieaanvragen en maak het financiële jaarverslag. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.''

  Maar ze tapt net zo lief een biertje bij de plaatselijke voetbalclub. ,,Dat was altijd zo gezellig'', herinnert ze zich. ,,Samen met mijn vriend Piet de Jong stond ik achter de bar. Wat hadden we daar een plezier. Toen heb ik hem met het vrijwilligersvirus besmet.''

  Het is zo fijn om verengin­gen te helpen en voor het dorp te behouden

  Dicky Luijendijk

  Het is dat ze door haar enkel niet meer kan, maar ze hielp ook altijd bij de bootreizen van De Zonnebloem. Maar daar houdt haar vrijwilligerswerk nog niet op. Zo organiseerde ze tal van fiets- en wandeltochten bij de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH). En zorgde ze voor versnaperingen tijdens de wielerronde in Abbenbroek.

  ,,Het is zo fijn om verengingen te helpen en voor het dorp te behouden. Je moet toch samen zorgen dat de clubs blijven bestaan.''

  Rommelmarkt

  Bijna haar hele leven heeft Luijendijk vrijwilligerswerk gedaan. Het begon in de kerk. ,,Daar hielp ik als er spelletjes werden georganiseerd of verkocht ik loten tijdens de rommelmarkt.''

  Als het aan de Abbenbroekse ligt gaat ze nog jaren door. ,,Ik hoop 95 jaar te worden en vrijwilligerswerk te blijven doen, maar dat heb je helaas niet in de hand. Voorlopig ben ik nog veel te actief om het stokje door te geven'', zegt ze. ,,Maar we zien het wel.''

  De huiskamer staat vol met bossen bloemen. ,,Die heb ik gehad toen ik het lintje kreeg. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal is gebeurd. Het was zo fantastisch'', vertelt Luijendijk. ,,Ik ben zo trots op mijn onderscheiding. Het is geweldig.''

   

  Ook v.v. Abbenbroek feliciteert Dicky met haar onderscheiding.